Skip to content
Ängstugan Barockridning

Fiacre

 

Hades

 

hast09.jpg

 

junco01.jpg

 

nyheter_ulysse.jpg

Betäckning av ston
Här på Ängstugan har vi  många vackra hingstar. Fyra av dem står till förfogande för ston. Alla friska och trevliga ston är välkommna hit. Vi handbetäcker.
 
Våra hästar
På Ängstugan finns ett 40-tal hästar, varav 20 inackorderingar. Bland de egna hästarna är de flesta av spanskt, franskt eller portugisiskt ursprung. De flesta av våra hästar är av egen uppfödning från Frankrike där de sedan födseln gått mer eller mindre vilt på enorma ytor utan att hanteras av människor. De kommer till Sverige vid tre-fyra års ålder då vi tämjer och rider in dem.

Bland inackorderingarna varierar raserna från Shetlandsponny till Ardenner. Vi tar också emot hästar för inridning och träning samt inackordering för kortare eller längre tid. Även äldre hästar som gått i pension är välkomna för en sista fridfull sista tid hos oss.

 
En AR- häst är stabil, kraftfull och elegant
En häst från Alain Roland! Under de ca fyrtio år som Alain har arbetat med att föda upp hästar har han försökt att hitta den för honom perfekta hästen. Han har, till skillnad från många andra, inte avlat på hästar vars papper varit avgörande för urvalet utan snarare hästar med konstant temperament. Vi talar om ston som trots brunst är trevliga och trygga att rida och hantera. Hingstar som kan arbeta sida vid sida med brunstiga ston utan att "spela teater". För att hitta dessa hästar har Alain valt hästar som arbetat i fält med att fösa tjurar och hästar. Till grund för hans urval ligger ett Andaluisiskt sto som han köpte i Camargue, Estrella, och som han sedan korsade med en Portugisisk hingst. Detta var innan föreningen for Lusitano och PRE hade grundats.

För Alain var det viktigast att hitta hästar till sin uppfödning som passade honom, inte för att de hade fina papper. Parallellt med Estrella valde han ett annat sto, Duchesse, en anglohispanoarab (Caballo de Salida, dvs en häst som används vid det första mötet med tjuren på tjurfäktningsarenan). Hon korsades med en portugisisk hingst och fick flera föl. Alain tyckte att det engelska fullblodet trängde fram för hårt och valde att gå tillbaka till den andalusiska linjen. Den linjen har genererat många föl varav några stoföl och framförallt en, Peluche, nu till åren kommen.

I den femte generationen AR-hästar födda 2007 med fölen Luz och Quieto, har Alain uppnått den stabilitet och kraftfullhet han uppskattar och strävat efter i så många år. Fysiskt ska en AR-häst vara mellan 150-165 cm i mankhöjd. Den ska vara kompakt med starka ben, en kraftfull elegant hals och mycket man och svans.

Sedan några år tillbaka har vi på Ängstugan också försökt att utveckla en annan typ av häst. En lite svårare häst, med mer instinkt där man fullt ut arbetar i nuet. Kanske inte en häst för alla, men för den duktige ryttaren som vill ha det lilla extra, blir den perfekt.

 
Cruzado
I södra Europa ser man mer och mer till kvalitet på hästen och mindre till papper. Numera är Cruzado den mest uppskattade hästen att arbeta med. Det gäller för såväl tjurfäktning, fälttävlan samt arbetet ute i fält med tjurar. Som exempel kan vi namna Firmin Bohorques, en av Spaniens mest kande tjurfaktare till hast (rejoneador) och till lika en av Spaniens rikaste familjer. Han rider helst Cruzado men är uppfödare till den högst bedömde PRE-hingsten i Spanien.

 

zazoa12.jpg 

 

junco06.jpg

 

nyheter_thoebe.jpg

 

 hast07.jpg

 

Itano